Coronamaatregelen en bereikbaarheid

Op deze pagina lees je alles over de impact van corona-maatregelen op de bereikbaarheid van de stad. De oproep om zoveel mogelijk thuis te werken en drukke plekken te vermijden blijft gelden.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 22 januari 2021.

Dienstregeling

Vanaf maandag 25 januari 2021 rijdt de RET een aangepaste dienstregeling tijdens de avondklok. Van 21.00 uur tot 04.30 uur zijn het aantal busritten afgeschaald naar maximaal twee per uur en het aantal tramritten naar maximaal drie per uur. Voor de metro gelden geen aanpaste tijden. De dienstregeling van de RET vervoersmiddelen vind je hier.

Mondkapje nog steeds verplicht

Mondkapjes zijn in het ov, op perrons en bij haltes nog steeds verplicht voor reizigers vanaf 13 jaar. Meer informatie hierover vind je hier.

Denk ook aan een deelfiets of deelscooter

Door de coronamaatregelen kunnen er minder mensen per rit mee. Op verschillende ov-stations vind je daarom volop deelfietsen en -scooters waar je gebruik van kunt maken.

Veel gestelde vragen over reizen in het ov

De RET houdt een lijst bij met veel gestelde vragen over reizen met het ov in Rotterdam. Hier lees je bijvoorbeeld of je nog mag instappen als de tram te vol is.

Bob-bus en weekendmetro

De Bob-bus en weekendmetro rijden niet.

Denk ook eens aan een deelfiets of -scooter

Door de coronamaatregelen kunnen er minder mensen per rit mee in het openbaar vervoer. Gelukkig zijn er ook andere reismogelijkheden bij ov-stations en in de stad. Deelfietsen, -scooters en zelfs -scootmobielen zijn op steeds meer plekken te vinden.

Sinds kort is er een samenwerking tussen de RET, gemeente Rotterdam en de aanbieders Donkey Republic, GO Sharing, Check en felyx. Het doel: Rotterdam bereikbaar houden. Op ruim 25 ov-knooppunten worden in totaal 1.500 deelfietsen en 1.500 elektrische deelscooters neergezet.

Klik op de kaart hieronder om te zien om welke locaties het gaat.
Kaart van Rotterdam en omgeving met aangegeven punten waar deelfietsen te vinden zijn

Hoe kom ik aan een deelfiets, deelscooter of deelscootmobiel?

 

Bruggen en sluizen

Gezien de versoepeling van de RIVM-maatregelen, voor onder andere jachthavens, en de versoepeling bij Provincie Zuid-Holland, heeft de gemeente Rotterdam besloten om in aanloop naar 1 juli ook te gaan versoepelen.

Dit betekent het volgende:

  • de recreatieposten  Bergsluis, Berg&Broek en het Kralings Verlaat worden bediend op zon- en feestdagen van 09.00 tot 19.00 uur
  • de Parksluis en de Hoge brug worden bediend op zon- en feestdagen van 11.00 tot 19.00 uur
  • de Leuvebrug, middels een mobiele dienst, wordt bediend op zon- en feestdagen van 11.00 tot 19.00 uur
  • de Irene Brug wordt weer helemaal bedient volgens de zomerregeling

De gemeente wil vanaf 1 juli weer volledig via de zomerregeling draaien, tenzij er tussentijds aanscherping komt van de RIVM-maatregelen.

Kijk voor meer informatie en updates hier.

Pleziervaart

Ondanks het mooie weer blijft het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven en afstand te houden. Dat geldt ook voor de pleziervaarders en watersporters. De jachthavens en watersportverenigingen in Rotterdam zijn daarom gesloten. Meer informatie over dit besluit vind je hier.

Fast Ferry

De Fast Ferry blijft volgens de winterdienst varen.