Gratis E-bike proberen in de Drechtsteden

Een moderne weg is milieuvriendelijker, veiliger en stroomt beter door dan zijn voorganger. Minder auto’s op de weg helpen daarbij. Steeds vaker kijken wegbeheerders (gemeenten en Rijkswaterstaat) naar alternatieven voor de auto. Dit geldt ook voor de werkzaamheden aan de N3, waar nog tot laat in 2021 gewerkt wordt. Bewoners kunnen nu al gebruik maken van acties waarmee ze kennis maken met alternatieven voor de auto.

Ways2Go
Waar de gemeente en Rijkswaterstaat vooral goed zijn in het aanleggen van wegen, weet platform Ways2Go veel van duurzame vervoermiddelen en wat omwonenden nodig hebben om daar gebruik van te maken. De Rotterdammer kent ze misschien van de fietstaxi’s en leenfietsen rondom de Maastunnel, een Dordtenaar zou ze kunnen kennen van hun acties tijdens de werkzaamheden aan de Wantijbrug en de N3.

300 euro korting
Bij die laatste krijgen bewoners van Dordrecht de kans kennis te maken met e-bikes. Een schoner en gezonder alternatief dat geschikt is voor afstanden die net te lang zijn voor de gewone fiets maar waar eigenlijk geen auto voor nodig is. Om bewoners te verleiden de e-bike te pakken werkt Ways2Go samen met lokale ondernemers. Bewoners mogen vijf dagen lang een e-bike uitproberen. Als mensen die nu veelal met de auto gaan er vervolgens een willen aanschaffen krijgen ze maximaal 300 euro korting, zolang ze de bike vervolgens 3 dagen in de week gebruiken om naar werk te gaan.

5 dagen testen
“Het aanschaffen van een e-bike is best duur, met deze actie proberen we die drempel te verlagen”, zegt Monique Monster van De Verkeersonderneming, een van de organisaties achter Ways2Go. “Tijdens een kort testritje op een e-bike kun je niet ervaren hoe het is om erop naar je werk te fietsen. Dat kan nu 5 dagen uitgeprobeerd worden.” Met succes! Tijdens de werkzaamheden aan de Wantijbrug probeerden 500 bewoners de e-bikes uit.

E-bikes op de werkvloer
Maar het werk van Ways2Go gaat verder. “We hebben in de omgeving gezocht naar grote werkgevers die hun werknemers willen inspireren een gezonder alternatief dan de auto te pakken. Daar hebben we e-bikes neergezet die het personeel gratis kon proberen. Zodat ze eerder geneigd zijn over te stappen naar de e-bike, ook als de weg straks weer open is.”

Want voor een groenere, veiligere en duurzamere toekomst is verandering nodig die ook nadat de weg weer open is, blijft bestaan. “We zien dat dit soort grote werkzaamheden goede momenten zijn om dit soort verandering in gang te zetten. Wie eenmaal gewend is aan een e-bike zet hem niet zo snel meer terug in de schuur. Dat is dan weer een auto minder op de weg.”

Check de acties

Benieuwd hoe jij gebruik kan maken van één of meerdere acties? Klik dan hier.