Derde aftellende verkeerslicht in Rotterdam

De verkeerslichten op de kruising President Rooseveltweg/Terbregseweg zijn vervangen. Op de verkeerslichten zitten nu aftellers zoals op de kruisingen Pleinweg/Wolphaertsbocht en Capelseweg/Rooseveltweg. Drie seconden voor het groene licht verschijnt, wordt op de plek van het oranje licht zichtbaar afgeteld.

Een halve seconde sneller

Door de aftellichten verwacht de gemeente de gemiddelde wachttijd bij de kruising te verkorten. Omdat automobilisten weten wanneer het groen wordt, kunnen ze eerder optrekken. Dat zou ongeveer een halve seconde schelen. Dat lijkt natuurlijk niet veel, maar op een hele dag tikt dit toch aan. Doordat verkeerslichten sneller van kleur kunnen wisselen, vergroot de capaciteit en vermindert de wachttijd. 

Tellen vanaf 3

Voor het verkeer dat bijna groen licht krijgt, wordt er vanaf 3 seconden afgeteld. Het verkeer dat daarvoor groen had, ziet dan inmiddels het oranje licht. En waarom precies die 3 seconden? Langer aftellen is lastig omdat de verkeerslichten rekening houden met de drukte. Is er veel verkeer, dan blijft het licht langer groen. Langer aftellen zou bovendien kunnen zorgen voor frustraties, omdat je dan weet dat je nog lang moet wachten.

Niet van oranje naar groen

Het verkeerslicht eerst oranje laten worden voor het groen wordt, zou bijna hetzelfde effect hebben als aftellen. Ook dan weet je dat het bijna groen is en kan je sneller optrekken. Toch is hier niet voor gekozen. Dat komt doordat het volgende de Nederlandse wet niet kan, maar het heeft ook nog een andere reden: aftellen gebeurt niet altijd. Als je aan komt rijden en er is verder niemand op de kruising, krijg je meteen groen. Aftellen gebeurt dus alleen als er verkeer stilstaat bij de stopstreep.