Eerste hulp voor fietsen

Gebruikers van de gemeentelijke fietsenstallingen aan de Blaak, Meent en Coolsingel (op hoek met Westblaak) kunnen vanaf nu zelf kleine reparaties aan hun fiets doen. Daarvoor zijn fietsreparatiepalen geplaatst.

Daarin zit het meest belangrijke gereedschap om eerste hulp te verlenen aan je fiets. Denk aan het plakken van een band, vastzetten van kabeltjes en moertjes of in hoogte verstellen van het zadel. Het idee voor zo'n reparatiepaal komt van de fietsers zelf via fietsfan010.

Makkelijk

De fietsenstallingen zijn 24/7 open. Fietsers kunnen dus altijd terecht om hun stalen ros eerste hulp te bieden. Behalve gereedschap bevat de zuil een zadelpen, waarmee de fiets op een goede werkhoogte kan worden opgehangen. Ook hoort er een fietspomp bij. Op de tijden dat er toezicht in de stallingen is, kunnen fietsers bij de toezichthouder terecht voor een bandenplaksetje.

Rotterdams beleid

Rotterdam heeft de wens de fietsstad bij uitstek te worden. Een derde van de Rotterdammers merkt inmiddels dat fietsers hier steeds meer voorrang krijgen. 'Sinds 2016 nemen we veel maatregelen om de stad voor hen steeds aantrekkelijker te maken', aldus wethouder Pex Langenberg (o.a. vervoer en duurzaamheid). 'Dit beleid zetten we de komende jaren onverminderd voort. We hopen dat op deze manier steeds meer mensen de fiets pakken. Dat draagt bij aan een gezondere lucht en een betere bereikbaarheid van de stad.' Een overzicht van de genomen maatregelen en de fietsverbeteringen die binnenkort op stapel staan, is te vinden op www.rotterdamfietst2016.nl.