Eerste volledig elektrische watertaxi

Watertaxi Rotterdam brengt een volledig elektrisch aangedreven watertaxi in de vaart. De klassieke HNY6 uit de bestaande vloot is als eerste watertaxi in Europa uitgerust met gebruikte Tesla-accu’s.

De elektrische aandrijving vervangt de normale brandstofmotor van de klassieke watertaxi die wordt ingezet op het traject Wilhelminapier/Leuvehaven/Veerhaven. Tegelijkertijd breidt het vervoersbedrijf ook uit met twee nieuwe snelle watertaxi’s.

Duurzame oplossingen

Steeds meer bewoners en bezoekers ontdekken gebieden langs de Maasoevers als aantrekkelijke plaatsen om te wonen, werken en recreëren. Om al die mensen op een duurzame en aantrekkelijke manier te vervoeren, zijn slimme oplossingen nodig. Het personenvervoer over water kan een belangrijke rol spelen, maar alleen als het optimaal onderdeel is in het Rotterdamse vervoersysteem. De volledig elektrische watertaxi is stil, zuinig, comfortabel en vormt geen belasting voor onze luchtkwaliteit.


Wethouder Pex Langenberg (Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur) is vanmiddag aanwezig bij de ingebruikname van de eerste, volledig elektrische Watertaxi bij het basisstation naast Hotel New York.

Schoon vervoer in een schone stad

Na de introductie in 2016 van de plug-in hybride watertaxi zet Watertaxi Rotterdam met de milieuvriendelijke elektrische watertaxi een volgende stap naar schoon vervoer in een schone stad. Op termijn verwacht Watertaxi Rotterdam meer boten van een energiezuinige aandrijving te kunnen voorzien.

De accu’s die de watertaxi nu voortstuwen, zijn afkomstig uit auto’s van Tesla die van de weg gehaald zijn. Dat was niet om motorische redenen. Het is voor het eerst dat ze worden hergebruikt met deze toepassing. De accu’s worden gevoed door walstroom en zijn zo krachtig dat de watertaxi er een dag lang op kan varen met een gemiddelde snelheid van twaalf kilometer per uur.