Groene golf voor verhuizing patiënten Daniel den Hoed

In aangepaste verhuiswagens verhuizen de patiënten van de Daniel den Hoedkliniek op vrijdag 18 mei naar de centrumlocatie van het Erasmus MC. Een minutieus voorbereide operatie. Hoe gaat dat precies in zijn werk?

Vrijdagochtend om 08.00 uur worden de eerste mensen overgebracht naar de nieuwe locatie. Het vervoer? Een colonne met politie en ambulance. Per keer kunnen er drie patiënten mee in de aangepaste verhuiswagen en rijdt er iemand mee met de ambulance. 

Groene golf

Om de verhuizing voor de patiënten zo comfortabel mogelijk te maken, zijn er op de weg een aantal maatregelen genomen. Op de route van de Daniel den Hoedkliniek aan de Groene Hilledijk naar het Erasmus MC wordt tijdens de verhuizing een groene golf ingesteld. Ook zetten verkeersregelaars kruispunten af als de colonne langsrijdt. Zo kunnen ze in een keer doorrijden en hebben de patiënten geen last van een schokkende auto, omdat deze telkens moet stoppen. 

Voor automobilisten kan het betekenen dat zij bij sommige kruisingen wat langer moeten wachten, tot de verhuiscolonne voorbij is. Tussen iedere colonne zit ongeveer tien minuten. Als alles volgens planning loopt, is iedereen rond 17.00 uur verhuisd. 

Camera op dak 

Ook in de verhuiswagen zijn aanpassingen gedaan. Zo is niet alleen medisch personeel en stroom aanwezig, maar staat op het dak van de wagen ook een camera. Zo kunnen de patiënten én het personeel binnenin precies volgen waar ze op dat moment rijden. 

Proefverhuizing

Om te zorgen dat vrijdag 18 mei alles goed verloopt, is er ook al een proefverhuizing gedaan. Hier is gekeken hoelang een colonne over de reis doet, maar ook of de verhuizing comfortabel genoeg is voor de patiënten. Door de proefverhuizing is de volgorde van de colonne bij de daadwerkelijke verhuizing anders dan het oorspronkelijke plan. Eigenlijk reed de ambulance voor de aangepaste verhuiswagen. Dat is omgedraaid omdat de ambulance iets soepeler door de bochten rijdt, waardoor er gaten in de colonne ontstonden. Door de ambulance achter de verhuiswagen te laten rijden, blijft alles mooi bij elkaar. 

Route colonne: Groene Hilledijk, Vinkenbaan, Vaanweg, Strevelsweg, Pleinweg, Doklaan, Maastunnel, ’s-Gravendijkwal, Rochussenstraat, Erasmus MC. 

Mocht er onverhoopt een stremming zijn bij de Maastunnel, dan wordt er uitgeweken naar de Erasmusbrug of Willemsbrug.