Grote werkzaamheden 2023

"De omgeving van de mens, is de medemens." schreef Jules Deelder eens. En net als de mens moet ook die omgeving in goede gezondheid blijven. Daarom wordt ook dit jaar op verschillende plekken aan de stad gewerkt.

Hieronder zie je wat je dit jaar allemaal kunt verwachten. In januari gaat de Roseknoop bijvoorbeeld al van start. Maar ook later in het jaar gebeurt er een hoop. Zoals altijd houdt Rotterdam Onderweg je op de hoogte zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Wie slim is neemt een kijkje op onze pagina samen onderweg. Daarop staan veel tips over hoe je op een snelle, leuke en goedkope manier op je bestemming komt. Wil je meer weten over deelvervoer? Kijk dan hier. En wie regelmatig van buiten Rotterdam de stad bezoekt, kan altijd terecht op één van de P+R terreinen.

Jonker Fransstraat

De Jonker Fransstraat wordt opnieuw ingericht. Dat gebeurt in fases. De werkzaamheden zijn in 2022 begonnen aan de noordzijde van de Jonker Fransstraat. Na de marathon wordt er aan de kruising met de Admiraal de Ruyterweg gewerkt en aansluitend aan het deel tussen de Admiraal de Ruyterweg en de Goudsesingel.

Prins Alexander

Dit werk start in januari. Op een zestal metro-overgangen in Prins Alexander wordt de beveiligingsinstallatie vervangen. Het betreft de metro-overgangen in de Grote Beer, Burgaslaan, Prins Constantijnweg, Oosterflank (bij de Kreeftstraat), Prins Alexanderlaan en ’s-Gravenweg. De metro-overgangen zijn tijdens de werkzaamheden afgesloten voor autoverkeer.

Roseknoop

Vanaf 9 januari zijn er afsluitingen op de kruising 2e  Rosestraat – Laan op Zuid. Van mei tot en met oktober gaat de gehele kruising dicht voor werkzaamheden aan kabels en leidingen, en het RET-spoor. Ook de dijk wordt opgehoogd. Na oktober blijven de Rosestraat en 2e Rosestraat nog afgesloten, maar is de Laan op Zuid weer open.

Groene Kruisweg – Dorpsweg

Tussen de A15 en de Oldegaarde worden in het eerste kwartaal zes verkeerslichten vervangen. Tijdens dit werk worden tijdelijke verkeerslichten ingezet. Verkeer tussen de Maastunnel en de A15 blijft mogelijk.

Maastunnel

De vluchtdeuren van de Maastunnel worden dit jaar vervangen. Naar verwachting komt in maart meer duidelijkheid over de planning.

Maasboulevard

In maart wordt de Maasboulevard geasfalteerd, Hiervoor zijn drie weekenden gepland. Verkeer de stad IN blijft mogelijk, verkeer de stad UIT wordt omgeleid.

Vaanweg

In het weekend van 18 t/m 20 maart asfalteert Rijkswaterstaat de verbindingsbogen op het Vaanplein. Hiervoor wordt de Vaanweg de stad UIT afgesloten en via de Groene Kruisweg of de IJsselmondse Randweg naar de A15 geleid. Reserveweekeind 1 t/m 3 april 2023.

Matlingeweg

Twee kruisingen aan de Matlingeweg worden veiliger gemaakt. De kruising Matlingeweg – Vareseweg is in april en mei zes weekenden lang afgesloten voor verkeer. De kruising Matlingeweg – Industrieweg staat voor september – oktober op de planning.

Bentinckplein

In mei worden de verkeerslichten op het Bentinckplein vervangen. Op de Statenweg is er geen verkeershinder. Verkeer vanuit de Walenburgerweg en de Bentincklaan kan alleen rechtsaf slaan.

Stadhoudersweg

ProRail onderhoudt het spoorwegviaduct bij Blijdorp. In het weekend van 18 t/m 21 augustus wordt de Stadhoudersweg daarom afgesloten ter hoogte van dat viaduct.

Schiekade RET

De tramsporen en wissel op de kruising Schiekade – Provenierssingel worden vervangen. Verkeer op de Schiekade blijft mogelijk. Tramverkeer van en naar Overschie wordt omgeleid via de achterzijde van het station. De werkzaamheden starten eind augustus en duren tot eind oktober.

Nieuwe Binnenweg

Van eind augustus tot medio november vervangt de RET de tramsporen op de kruising Nieuwe Binnenweg – Mathenesserlaan. De gemeente voert gelijktijdig onderhoudt uit aan de buitenruimte. De kruising is tijdens dit werk afgesloten.

Heinenoordtunnel

Rijkswaterstaat voert groot onderhoud uit aan de Heinenoordtunnel. Hiervoor is de tunnel een groot aantal nachten en weekenden afgesloten in één richting, de richting varieert per keer.

A16

Met Pinksteren, van 26 t/m 29 mei, is de A16 tussen knooppunt Ridderkerk en knooppunt Terbregge afgesloten voor verkeer richting Terbregge. Op de Van Brienenoordbrug is de parallelbaan open om verkeer van Feijenoord naar het Centrum een alternatief te bieden voor de afgesloten Roseknoop (zie project hierboven).

Barendrechttunnel

Met Pinksteren heeft ProRail een volledige afsluiting van de Barendrechttunnel gepland. De tunnel is dan in beide richtingen afgesloten voor treinverkeer (incl. Thalys en Eurostar).

N471 (G.K. van Hogendorpweg)

De Provincie Zuid-Holland asfalteert de N471 (GK van Hogendorpweg tussen de N209 en Meijersplein. Naar verwachting neemt dit twee weekenden in beslag. De werkzaamheden starten op zijn vroegst in september.