Maastunnel dicht: normale ochtendspitsen, drukkere avondspitsen

De Maastunnel is nu ruim zeven maanden dicht. Over de effecten van de eerste zes maanden heeft de gemeente een rapportage uitgebracht. Een van de conclusies: de ochtendspitsen zijn niet drukker na de sluiting, de avondspitsen wel. Wat valt nog meer op?

Ongeveer 30.000 automobilisten reden dagelijks van Noord naar Zuid door de Maastunnel. Zij moesten een andere weg of een ander vervoersmiddel kiezen. 12.000 mensen rijden nu over de ring via de Beneluxtunnel of de Van Brienenoordbrug. Minder dan een derde pakt de Willemsbrug of Erasmusbrug. Van zo’n 10% van de reizigers weten we dat zij met de metro, tram, watertaxi of anders reizen. 

Uit de cijfers blijkt ook dat fietsen in Rotterdam steeds populairder wordt. Het aantal fietsers in de stad groeide met 4%. De hoeveelheid fietsers die gebruikmaakt van de Maastunnel is zelfs met 8% gestegen. Dit betekent dat er per werkdag 839 meer mensen op de fiets zitten om op hun bestemming te komen dan voor de sluiting van de Maastunnel. 

Verkeer in de spits

Verreweg de meeste mensen blijven na de sluiting dus in de auto zitten. Zij zullen vooral in de avondspits merken dat ze langer onderweg zijn. Dat komt omdat verkeer dat in de ochtendspits de stad in rijdt, zich verdeelt over meerdere wegen. In de avond komt het verkeer dat zich ’s ochtends over vele wegen door de stad verspreidt, bij drukke knooppunten weer bij elkaar. Avondspitsen beginnen over het algemeen eerder, rond 15.00 uur en lossen op rond 19.30 uur.  

Pieken en maatregelen

De pieken in reistijd bij incidenten op de Ring of in de stad zijn groter dan voorheen. Deze vinden plaats tussen 17.30 uur en 19.00 uur. Wel stroomt de stad sneller leeg na een incident. Dit komt door de genomen maatregelen vanwege de sluiting van de Maastunnel richting Zuid. Deze maatregelen zitten bijvoorbeeld in het continu monitoren van de doorstroming, het optimaal afstellen van verkeerslichten en het informeren van reizigers. 

Ook zijn er fysieke maatregelen getroffen om de doorstroming (vooral stad uit) te verbeteren. Automobilisten kunnen bijvoorbeeld niet meer linksaf de Erasmusbrug op vanaf de Boompjes, en de afslag naar de Willemsbrug is verlengd. Ook is samen met bewoners van het Noordereiland gezocht naar een oplossing om de ‘doelgroepenstrook’ op de Willemsbrug te ontdoen van verkeer dat daar niet hoort. Een verhoogde rijbaanscheiding op de Prins Hendrikkade is de oplossing. 

Langere reistijd

De reistijd op bepaalde trajecten en bij pieken is langer dan voor de sluiting. Dat is niet verrassend. Zo zorgt de aantrekkende economie bijvoorbeeld voor meer verkeer in en om de stad.

Onderstaande tabel geeft de gemiddelde reistijd in minuten gemeten in de avondspits weer.

Schermafbeelding 2018-02-12 om 07.44.52.png

Wat vindt de reiziger?

In een enquête van RTV Rijnmond geven weggebruikers aan langer onderweg te zijn en daardoor ook meer geld kwijt te zijn. De meeste geënquêteerden rijden nog steeds met de auto. Toch vinden de meeste ondervraagden dat de gemeente het niet slecht doet. Tweederde vindt de communicatie rond de afsluiting goed.