Nieuw: veerpont tussen Charlois en Katendrecht

Vanaf maandag 11 september vaart er een pontje voor voetgangers en fietsers tussen Charlois en Katendrecht. Maandagmiddag om 14.00 uur wordt de VeerpontZuid officieel in gebruik genomen. Wethouder Pex Langenberg (Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur) is daarbij aanwezig. 

De veerdienst vaart iedere doordeweekse dag van 7.00 tot 10.00 uur en van 15.30 tot 18.30 uur. Hij gaat dan continu heen en weer en legt aan op een ponton aan het Charloisse Hoofd en vaart dan naar een ponton naast de SS Rotterdam. Per keer kan het pontje 12 passagiers met hun fiets meenemen. 

Vrije donatie

De overtocht met het pontje is gratis. Er is wel de mogelijkheid om een donatie te geven. Dat geld wordt gebruikt om vaker te varen. Uiteindelijk is het de bedoeling om het pontje ook in het weekend en tijdens evenementen te gebruiken. Initiatiefnemer Kamiel Verschuren: ‘Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe vaker we kunnen varen’. 

Ontmoetingsplek

Met de veerpont kan je niet alleen snel de Maas over, het is ook een ontmoetingsplek. Tijdens testvaarten bleek al dat mensen elkaar hielpen met fietsen en kinderwagens en met elkaar in gesprek raakten. Verschuren: ‘Het is te gek dat kinderen uit Zuid die nog nooit op een boot geweest zijn, nu gratis met het pontje kunnen.’ 

Cultureel infopunt

De stichting achter het pontje won in 2011 een prijsvraag van Pact Op Zuid. Het bedrag dat ze daarmee wonnen, is bedoeld voor kunst en cultuur in Rotterdam Zuid. Met het pontje moet de infrastructuur verbeterd worden, waardoor er een basis ontstaat voor de sociaal-culturele ontwikkelingen van Rotterdam Zuid. Zo moeten binnen in het pontje schermen komen waarop films van Rotterdamse kunstenaars worden vertoond.