Terugblik: de eerste dagen van het werk aan de Coolsingel

Wie de afgelopen week in het centrum van Rotterdam moest zijn, kan het niet zijn ontgaan: sinds maandag 9 april is de Coolsingel dicht voor een grote metamorfose. De komende 3 jaar is het daardoor niet meer mogelijk via deze populaire straat richting het Hofplein te rijden. Hoe is het Rotterdam de eerste week vergaan?

>De start van de afsluiting is volgens verwachting verlopen, stelt Sander van Beurden, manager stedelijke bereikbaarheid bij de gemeente Rotterdam. ‘We zien dat automobilisten de omleidingsroutes goed weten te vinden. Zo kan je omrijden via de Willemsbrug, maar ook de via de Maastunnel, want die is open van Zuid naar Noord. Het is wel drukker op de omleidingsroutes, maar dit leidt nog niet tot extra files.’ Maar hinder moet je niet onderschatten, vindt Van Beurden: ‘De afsluiting geeft natuurlijk overlast. We raden mensen daarom aan hun reis zo veel mogelijk vooraf te plannen.

Afgestemd met Maastunnel

Via Rotterdam Onderweg kwamen rond de start van het werk veel berichten binnen over het verbouwen van de Coolsingel. Het meest gehoord: waarom vallen deze werkzaamheden samen met de renovatie van de Maastunnel? Een logische vraag, vindt omgevingsmanager Frans de Ruever. ‘Maar dit is toch echt een heel bewuste keuze waarmee we de overlast beperken. Als het werk ná elkaar gedaan zou worden, zou de hinder 6 jaar duren. Dat is nu beperkt tot 3 jaar. We combineren het werk bovendien met de renovatie van metrostation Stadhuis door de RET. Daarnaast is onderzoek gedaan naar de impact van het tegelijkertijd uitvoeren van de renovatie Maastunnel en herinrichting Coolsingel. Die impact blijkt minder groot dan veel mensen denken.

Drie jaar doorwerken

Ook over de duur van de herinrichting leven veel vragen, zo bleek op onze Facebookpagina. Is die 3 jaar nu écht nodig? ‘Ja’, zegt De Ruever. ‘De Coolsingel is een ingewikkelde straat die veel en intensief gebruikt wordt, die ook nog bereikbaar moet blijven tijdens de uitvoering. De omgeving kan daarbij ook niet te zwaar belast worden. Ondernemers en winkeliers willen doorwerken. Bewoners willen ’s nachts slapen. Dat zijn wensen waar we rekening mee houden in de planning van de uitvoering.

Over de herinrichting

De Coolsingel en het gebied eromheen krijgen een heel nieuw uiterlijk. Het wordt een ruime, groene en fraai vormgegeven stadsboulevard. Met monumentale allure door de prachtige gebouwen, de bestrating en nieuwe ornamenten. De herinrichting is (laatste) onderdeel van het programma City Lounge om de Binnenstad aantrekkelijker te maken voor ondernemers, bewoners en bezoekers. Daarbij wil het bestuur dat de Binnenstad autoluwer wordt zodat het leefklimaat voor Rotterdammers beter wordt. Je vindt meer over het nieuwe ontwerp op www.coolsingel.nl.

Vragen?

Heb je bereikbaarheidsvragen over de herinrichting van de Coolsingel? Stel ze gerust via onze Facebook- en Twitterpagina.

Voor inhoudelijke vragen over het project kun je terecht bij het projectteam via coolsingel@rotterdam.nl of bel naar 06 - 41 55 00 87. Of kom eens langs in het Informatiecentrum op het Churchillplein!