Voorbereidingen Brexit zichtbaar in haven

De Brexit komt er nut toch echt aan.  Dat wordt ook zichtbaar in de haven van Rotterdam. Zo zijn er nu tijdelijke parkeerplekken voor vrachtwagenchauffeurs die, op weg naar het Verenigd Koninkrijk, hun papieren nog niet op orde hebben.

Havenbedrijf Rotterdam, Douane, NVWA, Rijkswaterstaat en de ferryterminals bereiden zich al ruim twee jaar gezamenlijk voor op de Brexit. Samen proberen zij het oponthoud voor vrachtverkeer richting het Verenigd Koninkrijk zo veel mogelijk te beperken. De havens vanuit waar de ferry's vetrekken hebben zelfs speciale verkeersplannen opgesteld om dit in goede banen te leiden.

Digitaal aanmelden

Om alles soepel te laten verlopen moet ferryvracht vanaf 1 januari vooraf digitaal worden aangemeld. Chauffeurs die niet over de juiste papieren beschikken als ze bij de ferry aankomen, krijgen een flyer met daarop de route naar een toegewezen "bufferparkeerlocatie". Daar kunnen zij contact opnemen met hun opdrachtgever of transportplanner om ervoor te zorgen dat ze weer verder kunnen. De verwachting is dat de meeste chauffeurs de papieren binnen enkele uren weer op orde hebben.

Bufferparkeerlocaties

Alle tijdelijke bufferparkeerlocaties zijn voorzien van een omheining, verlichting en sanitaire voorzieningen. Ook is er catering en toegangscontrole en wordt het terrein dag en nacht beveiligd. Deze parkeerlocaties zijn gratis en een chauffeur mag er maximaal 24 uur parkeren om de papieren in orde te maken. Na 24 uur kunnen chauffeurs terecht op commerciële truckparkings of rijden ze terug naar de plaats van herkomst. In totaal zijn er in de haven van Rotterdam ongeveer 700 vn deze bufferparkeerplaatsen. Naast de tijdelijke parkeerterreinen vlak bij de ferryterminals zijn er ook een aantal overlooplocaties.  Deze parkeeplekken liggen wat verder weg en worden gebruikt als het te druk wordt.

Hoek van Holland en Rozenburg

Op de noordoever in Hoek van Holland ligt het terrein Oranjeheuvel. Dit is aangelegd door Rijkswaterstaat en de gemeente Rotterdam. Dit terrein ligt vlak bij de ferryterminal in Hoek van Holland. Er is daar ruimte voor ongeveer 200 vrachtwagens. Op de zuidoever worden bufferparkeerlocaties ingericht aan de Moezelweg, een terrein van het Havenbedrijf Rotterdam. Dit terrein biedt ruimte aan zo’n 280 vrachtwagens en ligt dicht bij de ferryterminals van de havengebieden Europoort en Rozenburg.

Lees meer over de verkeersmaatregelen die de gemeente neemt in Hoek van Holland en Rozenburg.