Gevolgen Brexit voor verkeer

Als het om de Brexit gaat is er helemaal niets zeker, maar met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid tekent de Europese Unie op 29 januari een akkoord over de Brexit. Het Verenigd Konikrijk vertrekt dan per 31 januari uit de Europese Unie. Wat betekent dit voor het verkeer bij de ferryterminals in Rozenburg, Hoek van Holland, Europoort en Vlaardingen.

Geen drukte verwacht

Daar kunnen we kort over zijn: we verwachten geen extra drukte. Er verandert niets aan de grenzen van Europa met het Verenigd Koninkrijk, omdat in deze periode voor het Verenigd Koninkrijk nog steeds alle Europese regels en wetten gelden. Het verkeer rondom de ferryterminals ondervinden geen hinder als gevolg van extra douanecontroles.

Verder voorbereiden

De rest van het jaar zullen de EU en VK verder met elkaar onderhandelen over de definitieve handelsafspraken die per 1 januari 2021 zullen ingaan. Voorbereidingen op, zowel een no deal als een deal, blijven van belang. Na de overgangsperiode komt er immers een grens te liggen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk en gaan er veranderingen plaatsvinden.