Bereikbaarheid

Zwart Janstraat tijdelijk eenrichtingsverkeer

De Zwart Janstraat is een drukke winkelstraat met veel verkeer. De Gemeente Rotterdam wil de straat veiliger maken en de leefbaarheid in de straat verbeteren. Voor 4 maanden wordt er getest of de weg aanpassen naar eenrichtingsverkeer winkelen, lopen, fietsen en wonen fijner maakt.

Pilot

Om te zien of de verkeersveiligheid van de Zwart Janstraat verbetert, wordt de straat vanaf 14 februari vier maanden een eenrichtingsweg vanaf de Bergweg. Uit onderzoek blijkt dat veel doorgaand verkeer gebruik maakt van de Zwart Janstraat in plaats van de hoofdwegen, zoals de Schiekade. Daarom geldt tijdens de pilot eenrichtingsverkeer vanaf de Bergweg tot aan de Noordmolenstraat. De hele periode monitort de gemeente de straat op verschillende manieren. Zo wordt, naast bijvoorbeeld het aantal weggebruikers, ook de snelheid van het verkeer gemeten. Aan de hand van de uitslag wordt een definitief besluit genomen.

Verkeerssituatie

In deze periode is de Zwart Janstraat voor autoverkeer alleen te bereiken vanaf de Bergweg en de 3e Pijnackerstraat. Er komen duidelijke verkeersborden om alles in goede banen te leiden. Verkeer op de Bergweg kan tijdelijk ook links afslaan naar de Zwart Janstraat. Het kruispunt en de verkeerslichten worden hierop aangepast. Tijdens de eerste weken zijn er ook verkeersregelaars, onder andere op het kruispunt met de Jacob Catsstraat.