De Haringvlietbrug bespaart reistijd (maar nu even niet)

 

Populaire brug

De verbinding tussen het eiland Goeree-Overflakkee en Rotterdam bespaart veel reistijd. Rijd je van Rotterdam naar Dirksland, dan doe je daar over de A29 zo’n 40 minuten over. Als de Haringvlietbrug er niet zou zijn geweest, dan ging de rit over de N57 of over de A16/A17. Via die alternatieve route ben je minstens 20 minuten langer onderweg. Het is geen wonder dat die Haringvliet tot één van de populairste bruggen in ons wegennet mag worden gerekend.

 

66.000 voertuigen per dag

Wij staan er nooit bij stil hoeveel voertuigen er per dag over de Haringvlietbrug rijden. Dat zijn er gemiddeld 66.000. Personenauto’s zijn door de jaren heen gemiddeld 26 kilo zwaarder geworden. Ze wegen tegenwoordig gemiddeld ongeveer 1300 kilo. Vrachtwagens wegen pakweg 28.000 kilo. Elke keer als dit soort voertuigen in een rijtje over de Haringvlietbrug rijdt, wordt de constructie door elk passerend voertuig onder druk gezet. Hij kan het prima hebben maar slijt door al die verkeersdruk natuurlijk wel.

 

Even weer in 1962

Normaalgesproken rijd je met 100 kilometer per uur over de Haringvlietbrug heen. Dan merk je niets van die slijtage. Totdat ineens in het nieuws komt dat de Haringvlietbrug een stevige opknapbeurt nodig heeft en voor renovatiewerk dicht moet. 20 minuten extra reistijd... Dan is het weer even 1962, toen die brug er nog niet was. Je moet ineens weer omrijden. Dat kost extra tijd; net als toen. Logisch dat alle weggebruikers blij zijn dat ze sinds 4 augustus weer over de Haringvlietbrug kunnen rijden.

____________________________________________________________________________________________________

Misschien is het een aardig idee om voor jezelf eens te berekenen hoeveel reistijd de A29 van en naar Rotterdam over de Haringvlietbrug tot nu toe heeft bespaard.

Op de redactie van Rotterdam Onderweg hebben we een 'algemeen' rekensommetje gemaakt: de A29 over de brug is 8 weken dicht, in totaal 1344 uren waarin wij om moeten rijden. Sinds 20 juli 1964 hebben wij tot en met 9 juni 2023 minstens 500.000 uur over de brug kunnen rijden. De tijd dat de A29 over de Haringvlietbrug volgens onze ruwe berekening nu dicht is, komt dan op afgerond 0,27%.

Dat is nog geen half procent van de tijd dat de brug (ruw geschat) open was voor het verkeer.

____________________________________________________________________________________________________